Telefón+420 725 800 414
+420 773 262 768

O nás | Napíšte nám | adriasun@adriasun.cz

Späť

AdriaSun - Dovolenka v Chorvátsku > MAGAZÍN > Chorvátska kuchyňa > Regionálna kuchyňa

Regionálna kuchyňa v Chorvátsku

kravský syr so smotanou

Prinášame Vám informácie o regionálnu kuchyňu v Chorvátsku. Prečítajte si, ktoré pokrmy v jednotlivých oblastiach Chorvátska považované za tradičné a ktoré rozhodne stoja za ochutnanie.

Regionálna kuchyňa Chorvátsko

Stredné Chorvátsko

Počas dovolenky v strednom Chorvátsku vyskušajte kravský syr a smotanu, nezabudnite ochutnať  tradičný podravský syr Prge spolu s plátkom salámy a pikantnou horčicou Samobor. Typickým hlavným jedlom tejto oblasti sú trhané cestoviny s morčacím mäsom.

V Zgorií, skúste "Hajdina kaša" (pohánková kaša), "kukurznu zlevku" (kukuričný koláč), "Vrbovečká pera " (syrové cestíčko) a "Varaždinske klipići" (Varaždínske rolky). Najznámejšou sladkosťou tejto oblasti je bezpochyby Samobor kremšnita (pudingový koláč), ku ktorému sa veľmi dobre hodí Samobor bermet likér Graševina a biele  víno Pinot sú taktiež veľmi dobré.

Mesto Záhreb

So svojimi koreňmi v rakúsko uhorskej tradícii, Záhrebská gastronomická ponuka sa skladá z tzv.  "purgerského" varenia ako sú pokrmy "Grenadir Marsa", cestoviny s cibuľkou a syrom alebo "Kajzeršmarn" dezert, ktorý je veľmi podobný palacinkám.

Nemali by ste si nechať ujsť čerstvú smotanou so syrom, morčacie s cestovinami, pečivo z lístkového  cesta so syrom, kapustu a cestoviny. Ako niečo sladké skúste šišky a med, korenené sušienky, ktoré môžete zapiť pohárom akéhokoľvek známeho chorvátskeho vína.

 

Dalmácia - Dubrovník

V Dubrovníku skúste Ston ustrice a slávky, ktoré sú považované za jedny z najchutnejších a najlepšie na Jadrane. Asides z jahňacieho a teľacieho mäsa vareného na žeravých uhlíkoch. Gastronómia v tejto oblasti Vám učaruje gulášom z úhora a žaby z údolia rieky Neretvy.

Možno viac, než kdekoľvek inde na pobreží, región Dubrovník ponúka špeciálne sladké pečivo:  kde najznámejšie sú Rožata a Kotonjata rovnako ako Mantalata a Arancina koláče. Samozrejme nemalo by chýbať najkvalitnejšie víno ako je Dingač a Postup z Pelješacu, Pošip a Grk z Korčule, rovnako ako Dubrovnícka Malvasia z Konavle.

Dalmácia - Split

V Splite vyskúšajte slávnu "Dalmátska pašticada" (dalmatínsky guláš z mäsa, ktorého príprava trvá dva dni). Pokiaľ máte záujem o viac jednoduchých chutí potom ochutnajte aromatické Víska, Forska a Komiška "pogača", slané koláče , ktoré sú skvele s pohárom vína z Vugava a Plančić z ostrova Hvar.

Ak potrebujete povzbudenie potom neodmietnite pohár "smutice" - červené víno z ostrova Brač alebo Hvar ​, ktoré je zmiešané buď s ovčím alebo kozím mliekom. V regiónoch Cetiny a Sinj  je obľúbené asides z duseného mäsa pripraveného z riečnych krabov, "luganige" (klobásy), ako aj "Arambašić " od Sinj - malé kapustové závitky plnené ovčím mäsom.

 

Dalmácia - Šibenik

Začnite so sústom syra zrejúceho v jahňacom vreci a Drniš prosciutto zapite pohárom červeného vína z primoštenského Babić. Ochutnajte  rôzne druhy rýb (od malých sardinie až na plátky pripraveného čerstvého tuniaka na grile).

Určite by ste si nemali nechať ujsť na tzv. "Skradinski Kumbasice" (skradinské klobásky) a slávny "Soparnik" vyrobený z jednoduchého cesta plneného zmesou olív, fíg a olivového oleja. Soparnik sa môže podávať aj za studena. Ďalšou špecialitou je nákyp zo sušených fíg, jujube, zákusky vyrobené z mandlí torta zo Skradin.

Dalmácia - Zadar

Ako aperitív, ochutnajte pohárik presláveného Maraschino, dezertný likér z pôvodných čerešní Maraska. Po tejto dobrote Vám určite dobre padne syr z ostrova Pag (najviac cenený syr v Chorvátsku z malých ovce, ktoré  sa kŕmia aromatickými stredomorskými rastlinami na ostrove Pag). Ako hlavné jedlo vyskúšajte "brodet" (guláš), ktorý sa varí tisíckami rôznymi spôsobmi a je varený z mnohých rôznych druhov rýb zmiešanými s krabmi, kôrovcami a mäkkýšmi. Mlné jazýčky si určite nenechajú ujsť ryby na grile solené soľou z ostrova Pag a Nin. Pochúťkou je "Ninski šokol" špeciálne vyrobený zo sušenej časti krkovičky, ktorá je namočená v červenom víne Benkovac.